torsdag 16 oktober 2014

Kan restaurangkedjan som McDonald's sålde växa sig större än McDonald's?


På svenska börsen saknas restaurangaktier (eller har jag missat någon?) och därför kan det vara extra intressant att titta på vad som erbjuds på andra sidan Atlanten.

Chipotle (CMG på NYSE) är ett bolag som jag fick upp ögonen för under en längre semester i USA i somras. Det är en snabbmatskedja med mexikansk mat på menyn. Några spännande saker med Chipotle skiljer företaget från marknadsledaren McDonald's. 



Fast-casual

Snabbmatskedjorna (som i USA kallas QSR, Quick Service Restaurants) har ju ett dåligt rykte som skräpmat. Under senaste åren har det växt fram alternativ som eftersträvar en kvalitétskänsla genom bättre ingredienser och snyggare inredning. I USA kallas segmentet för fast-casual. Chipotle var tidiga med att välja denna väg. Ett mycket lönsamt val och Chipotle betraktas i dag som marknadsledande inom detta. Större konkurrenter har haft svårt att tvätta bort en sunkig skräpmatsprofil från varumärket när konsumenterna krävt mer kvalité. 

Tro det eller ej, men McDonald's och andra snabbmatskedjor är förhindrade att öppna nya restauranger i vissa stadsdelar i USA. Fast-casual som Chipotle välkomnas däremot. 



Mums!



Expansion på ett ovanligt sätt

Chipotle Mexican Grill har expanderat snabbt efter det att grundaren och kocken Steve Ells öppnade den första restaurangen i Colorado 1993. Tre år senare hade Chipotle 16 restauranger när McDonald's fick upp ögonen för bolaget och blev minoritetsägare. Det dröjde sen inte länge tills McDonald's blev Chipotles största investerare och med hjälp av pengarna lyckades Chipotle öppna hundratals nya restauranger. 


Steve Ells är grundare, ordförande och VD.

2006 blev det så IPO på New York Stock Exchange. Några månader senare beslutade McDonald's att fokusera på det egna varumärket och sålde då av innehav i mindre bolag som Chipotle. Idag har Chipotle fler än 1600 restauranger runt om i USA och några enstaka i Kanada, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. 


Under senaste åren har man också öppnat ett fåtal asiatiska snabbmatsrestauranger under namnet ShopHouse Southeast Asian Kitchen och investerat i en framgångsrik pizzeria som heter Pizzeria Locale. Dessa mindre satsningar kallar man för "growth seeds".


Sättet man expanderat på skiljer sig på en viktig punkt från hur tex Starbucks, Subway, 7-Eleven och McDonald's mfl gör. Chipotle har nämligen inte växt med hjälp av franchise. Företaget äger alla restauranger. MCD äger lite mer än hälften av alla sina restauranger, resten är franchise. Det gör att Chipotle har bättre kontroll och tar hela vinsten/risken. 


Hur har en så snabb expansion varit möjlig utan franchise? Chipotle har genom vinsterna som genererats av framgångarna och pengar från investerare som tex MCD haft råd att expandera utan franchise. 


En ytterligare viktig skillnad mellan MCD och Chipotle rör ägandet av lokalerna. MCD äger alla sina lokaler, även där franchisetagarna äger restaurangen. Genom den lösningen kan MCD kräva in hyra och dessutom extra hyra om affärerna går riktigt bra. 


Chipotle hyr samtliga lokaler. En stor del av framgångarna för MCD har varit just att man ägt lokalerna. Dessa har med åren ökat i värde och genererat goda hyresintäkter. Här finns möjligtvis ett problem för Chipotle. Eller har Chipotle större frihet som specialiserat sig på det man kan bäst, att laga mat och inte att sköta lokaler?



Rätt i tiden

En viktig ingrediens i Chipotles framgång är att latinobefolkningen växer i USA och att mexikansk mat därmed efterfrågas mer. Idén ligger helt enkelt rätt i tiden. 

Trenden med ekologiska råvaror och lokalt producerat har Chipotle så klart också hakat på, även om inte allt man serverar är ekologiskt eller lokalt producerat. 



Hur stark är tillväxten?

Vinsten ökade med 17,7 % förra året och man öppnade 185 nya restauranger. 

För att återkoppla till rubriken för det här inlägget; kan snabbmatskedjan som McDonalds sålde 2006 växa sig större än McDonald's? Trots den starka tillväxten kommer Chipotle inte nå upp till McDonalds storlek inom överskådlig tid. Börsvärdet är ungefär en femtedel av MCD medan antalet restauranger i USA är en tiondel av MCD (14,267). I nuvarande expansionstakt lär det dröja minst 80 år innan Chipotle har lika många restauranger i USA som McDonald's har bara där idag. Och gyllene måsen kan tänkas expandera under den perioden också. 


Expansionen under 2013 med 185 nya restauranger kostade cirka 200 miljoner dollar, vilket bara är marginellt mer än det årets rörelseresultat. Kassan var vid slutet av förra året 805 miljoner dollar vilket gör att företaget inte har några problem med att fortsätta expansionen. Expansionen finansieras alltså genom kassaflödet, vilket är imponerande. Under 2014 väntas Chipotle öppna ungefär lika många restauranger som föregående år. 



Vilka hot och risker finns för bolaget?

Konkurrensen är hård bland snabbmatskedjorna, men Chipotle har hittat en växande niche och gjort det bättre än andra. Främsta konkurrenten med snarlikt koncept (mexikansk fast-casual) som av en händelse också startade i Denver, Colorado men två år senare heter Qdoba med cirka 600 restauranger. Den är privatägd och inte noterad på någon börs. 

Lönenivåerna väntas öka pga krav från fack och anställda på höjda minimilöner i vissa delar av USA. Det riskerar öka utgifterna under kommande år. 


Bland arbetarna har det också framkommit klagomål på ledningens nitiska koll på effektivitet. Bland annat har ledningen använt övervakningskameror för att studera flöden i restaurangerna och om de anställda agerar rätt för att kön ska rulla på så bra som möjligt. Pressar ledningen på för mycket här kan det bli fler protester liknande den i september då en restaurang i Pennsylvania stängdes av anställda. På en lapp på dörren angavs "borderline sweatshop conditions" som anledning till att det var stängt. Ett pr-fiasko följde när lappen spreds i sociala medier och snart uppmärksammades det hela även i nationell nyhetsmedia.


Främsta riskerna med ekologiska råvaror är att det är dyrare och tar längre tid att odla. Det är också oklart hur stor andel av råvarorna som är ekologiska eftersom företaget är öppna med att inte allt är ekologiskt.


I marknadsföringen är ansvariga på Chipotle stolta över att köpa in från gårdar som har en bättre djurhållning än köttindustrin generellt. Risken för en köttskandal av den typ som tex skånska Ingelsta Kalkon AB råkade ut för under förra året bör därför vara låg.


Eftersom kunderna är trendkänsligare än tex McDonald's kunder och yngre finns en risk för att de vill hoppa på nästa trendiga restaurangkedja som öppnar.


Bolaget betraktas som cykliskt av Morningstar. Aktien åker säkert på lite stryk den dagen konjunkturen viker, vilket man som investerare bör vara vaken på. 



Några nyckeltal

Rörelsemarginal: 16,25 % (2013)
Vinstökning: 17,7 % (2013)
Avkastning på eget kapital: 23 % (2013)
Utdelning: 0 (2014)
Kassa: 805 miljoner dollar (2013)
Same store sales (aka comps eller SSS):  +17,3 % (Q2 2014)
P/E (ttm): 57 (okt 2014)

Som du ser är det starka finanser. I restaurangbranschen är nyckeltalet SSS viktigt, särskilt i bolag som öppnar många nya restauranger. Nyckeltalet jämför utvecklingen i samma restauranger med siffrorna för 12 månader sedan. Måttet tar alltså inte hänsyn till siffror från nya restauranger som öppnat under senaste året (eller stängt). 


Att SSS varit extra starkt under andra kvartalet berodde på en prisökning som kunderna inte hade några problem att acceptera - ett tydligt tecken på styrka. Kommande året väntas inga nämnvärda prishöjningar så comps lär inte imponera fullt lika mycket närmaste kvartalen. En risk för besvikelse här alltså.


Även när man tar en titt på historiken ser det starkt ut, med några få undantag under konjunktursvackor.



In i portföljen?

Det som främst lockar med Chipotle är USAs demografiska utveckling med en ökande latinobefolkning som väntas fortsätta gynna företaget. Det är tydligt att Chipotle är en aktie med starka finanser, hög kvalité och företaget har stor potential att växa. 

Chans till utdelning finns också med tanke på den starka kassan. Inget jag räknar med dock. 


På minussidan finns en hysterisk värdering på p/e 57. Forward p/e på 37. Väldigt högt. Något utrymme för misstag finns knappast. 


Jag har ett mindre antal aktier i Chipotle, men är inte beredd att köpa mer på dessa nivåer (i skrivande stund runt $650). 


Chipotle känns med tanke på värderingen idag bara köpvärd vid en dipp. Men risken är hög så investeringen är en mindre del av portföljen och ska ses på längre sikt.


Nästa rapport presenteras på måndag, den 20 oktober. Jag gissar på stor volatilitet som vanligt runt rapport för CMG.


Platsar Chipotle i din portfölj? Vilka amerikanska aktier tycker du jag ska ta en närmare titt på? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar